Hond verzekeren of niet?

Een hondenverzekering geeft gemoedsrust

Een hondenverzekering geeft gemoedsrust

Een hond is voor veel mensen een volwaardig lid van het gezin. Indien de hond iets mankeert is het niet meer dan logisch dat men hiermee naar de dierenarts gaat. Wat niet iedereen zich echter realiseert is hoe hoog de kosten bij een dierenarts kunnen oplopen.

Met een hondenverzekering wordt het grootste gedeelte (-/- eigen risico) van de eventuele kosten betaald door de verzekering en voorkom je dat van  behandeling moet worden afgezien op financiële gronden. Een hondenverzekering zorgt daarmee voor een stuk gemoedsrust waar men graag de maandelijkse premie voorover heeft.

U hond wel of niet verzekeren is uiteindelijk een persoonlijke overweging waarbij verschillende motieven een rol kunnen spelen.

Wel verzekeren

  • Gemoedsrust. Zeker weten dat je voor je je hond zorg kan bieden is wellicht de belangrijkste reden voor het afsluiten van een hondenverzekering. Niet hondenbezitters kunnen zich vaak niet voorstellen wat een hond voor een gezin of persoon betekend. Voor veel  hondenbezitters is het afsluiten van een huisdierenverzekering net zo normaal is als het afsluiten van een ziektekostenverzekering voor henzelf.
  • Financiële zekerheid.  Een vaccinatie (ca. €50,-), een dierenartsconsult (ca. €35,- ) of je hond laten chippen (ca. €40,-) is wel te op te brengen. Als je hond echter iets ernstiger mankeert, chronisch medicatie nodig heeft of een ongeluk krijgt  worden de kosten vele malen hoger. Een operatie loopt al snel in de duizenden euro’s, bedragen die voor veel hondenbezitters zonder een hondenverzekering niet op te brengen zijn.

Niet verzekeren

  • Premie.  Zelfs de goedkoopste hondenverzekering kost al rond de 12,- euro per maand. Bij grote honden en oudere honden loopt dit bedrag snel op. Een alternatief voor het afsluiten van een verzekering is zelf sparen voor (onvoorziene) dierenartskosten door bijvoorbeeld iedere maand een bedrag opzij te zetten.
  • Uitzonderingen. U moet goed op te letten of de betreffende verzekeraar voor jouw hond geen voorbehoud maakt. Denk hierbij aan aandoeningen die uitgezonderd worden voor vergoeding of aandoeningen die al bekend zijn voor het afsluiten van de verzekering.  Het is verstandig om eerst goed te informeren of er bepaalde rasspecifieke aandoeningen van toepassing zijn op uw hond. Het doorlezen van verzekeringsvoorwaarden is een behoorlijke klus maar loont zeker de moeite.
  • Eigen risico. Hoewel de verzekeraar het grootste gedeelte van de kosten voor haar rekening neemt heb je nog wel te maken met een eigen risico.